Grönland – bekräftelsen av Erik Idhult - del 3
Becken-Webbens distansfilatelist Erik Idhult återkom under hösten 2015 i fråga om Grönland. Grönland var ett område i det Hörnefors som byggdes upp vid början av 1900-talet för den nya Fabriken. För bakgrundsinformation om Grönland och dess efterforskningen hänvisas till tidigare artiklar på temat nr 1 och nr 2. Vi låter tidigare bilder ligga kvar nedan.
Erik berättar att han besökt fotoarkivet vid Västerbottens Museum. Skribenten har besökt detta och andra bildarkiv i Umeå och Örnsköldsvik med hopp att hitta fotografen Algot Engströms försvunna glasplåtar. Arbetet kring detta fortsätter. I dessa bildarkiv hittas många intressanta foton, i regel digitaliserade.
Erik fortsatte sitt mail från 2015-10-17 med frågor kring ett annat vykort han hittade i arkivet. Erik tror att kortet återger Sundelinsvägen i Hörnefors, från mitten av 1900-talet. Vi återkommer till denna bild i en ny följetång.
Gunnar Engström, 2015-11-08
Så här skrev Erik till Redaktionen i utredningens 3:e fas:
Hej,
Grönland-vykortet återigen. Nu finns inga tvivel längre. Inte efter ett besök på Västerbotten museets fotoarkiv. Vykortet återfanns där med en bildtext ”I samband med kyrkans invigning” (ungefär). För mig var detta ett första besök och Hörnefors-samlingen stod i fokus. En diger samling av kopior med tonvikt på fabriken. Även Bäcken hade sin mapp men betydligt tunnare och då med i huvudsak avbildade fastigheter och deras ägare. Till arkivet behövs mera tid.
Hälsningar Erik Idlhult, 2015-10-17
Bild 1 Här beskådar vi Hörnefors Ungdomsförening för över 100 år sedan. Det handskrivna säger: "Grönland, idag söndag, tack skall du ha för kortet lilla kranskulla" (som Erik tolkat handstilen). Kranskullan heter fröken Hanna Kvarnström (se tidigare artikel), och möjligen kan man utläsa "lilla kranskullan" som "lilla kvarnströmskan". Men det låter ju trevligare med den förra.
Bild 2. En bild som finna på annat håll inom Becken-Webben, om skolhistoria. Erik skickade med en extra bild med samma motiv.
Bild 3. Invigningen av Hörnefors nya kyrka, sedermera Rosornas Kyrka Pingst 1908. Detta motiv var sammansatt med den i bild 4 men här separat återgiven.
Bild 4. Invigningen av Hörnefors nya kyrka, sedermera Rosornas Kyrka Pingst 1908. Observer stavningen "Pingsthälgen", se Eriks kommenterar. Av intresse är dock att man redan år 1908 pratar om "Hörnefors". Annars lever namnet Hörneå kvar länge som namn på bygden, och inte minst ifråga om post-stämpeln Hörneå vilket Erik skrivit om tidigare. Och, vill man se hur det såg ut när kyrkan byggdes, så finns även det beskrivet på Becken-Webben. Och, vill man titta ut genom kyrktornets fönster år 1908, så går det bra det också.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se